Zonnescherm kosten & prijzen

Zonneschermen zijn zeer effectieve zonwering. Ze bevinden zich aan de buitenkant van het huis, zijn handmatig of automatisch en je kan ze krijgen in verschillende types en kleuren. Of je nu voor een modern uiterlijk gaat, of een rustieke look, voor elk huis is wel een geschikt zonnescherm te vinden. Natuurlijk gaat dit hand in hand met een kostenplaatje en hoe groter het scherm hoe duurder de prijs. Bovendien moeten sommige schermen professioneel worden gemonteerd. Het type scherm dat je kiest heeft ook invloed op de prijs. Beneden worden de kosten en voor- en nadelen van de verschillende types zonnescherm besproken en kan je lezen hoe je hier het beste geld op kan besparen.

Waarom een zonnescherm?

Behalve dat zonneschermen de temperatuur in je huis behaaglijk maken, kunnen ze ook andere dingen voor je doen. Zo bevorderen ze je privacy, met gesloten screens wordt het lastiger om naar binnen te kijken. Ook zijn ze makkelijk te bedienen en zijn ze zeer effectief.

Kosten verschillende types zonneschermen

De types zonnescherm die je kiest hangt af van wat je van het scherm verwacht, je budget en het uiterlijk dat je aan je woning wilt geven. De volgende tabel geeft de kosten weer van de vier meest gangbare vormen van zonwering inclusief BTW, maar zonder montagekosten.

Type zonnescherm Prijs inclusief BTW
Screens €100 – €300 per m2
Uitvalscherm €200 – €800 per m2
Knikarmscherm €400 – €1000 per m2
Markiezen €600 – €1000 per m2

Screens

Een screen is een stoffen scherm dat horizontaal naar boven en naar beneden beweegt, langs je kozijnen, vergelijkbaar met rolluiken. Je kan ze kopen in verschillende kleuren en ze zijn niet prijzig vergeleken bij sommige andere opties. Screens geven het huis een afgewerkt en modern uiterlijk en zijn makkelijk weg te werken. Groot voordeel van screens ten opzichte van rolluiken en zonneschermen is dat je nog wel naar buiten kan kijken. En de doeken zijn vaak brandvertragend, zodat ze de beveiliging van je huis ook bevorderen. De nadelen van screens zijn dat ’s avonds mensen nog steeds enigszins naar binnen kunnen kijken en dat je de zon nooit helemaal buiten sluit. En goedkope screens zijn vaak minder goed bestendig tegen de invloeden van het weer.

Uitvalschermen

Uitvalschermen zijn de klassieke zonneschermen die je het meeste op woningen aantreft. Een doek is om een buis gerold en bevat aan één kant een stang. Aan deze stang zitten twee armen verbonden die of horizontaal of verticaal langs de muur staan. Door aan een hendel te draaien of op een knop te drukken, beweeg je de armen waardoor het scherm uit- of oprolt. Deze manier van zonwering is erg effectief en kan meer dan 90 procent van de zon uit je huis houden waardoor het koeler is. De schaduw zorgt er voor dat je beeldschermen weer duidelijk worden en als je een mooie print kiest voor het doek, kan je echt een leuk uiterlijk geven aan je woning. Nadelen van uitvalschermen zijn dat je door de manier van uitrollen te maken krijgt met een scherm dat schuin naar beneden wijst. Dit belemmert je uitzicht en kan er ook voor zorgen dat je moet bukken om er onderdoor te gaan.

Knikarmschermen

Knikarmschermen lossen bovenstaande nadelen voor een gedeelte op, maar zijn dan ook duurder. Je vindt ze vaak over terrassen omdat ze verder kunnen uitschuiven en horizontaal blijven. Ze zijn erg geschikt als je een groot oppervlak wilt weren van de zon, zowel in de breedte als in de lengte. Het verschil met het uitvalscherm zit hem in de manier van uitvouwen. De armen van het knikarmscherm kunnen door midden vouwen en bergen zo het scherm op. Door met een knop of hendel de armen te strekken wordt het scherm horizontaal afgerold. Dit geeft als voordeel dat ze dus meer uitzicht behouden en dat ze je niet belemmeren als je onder je raam door loopt. Maar omdat ze horizontaal zijn, vangen ze wel veel water, zand en andere bestanddelen uit te lucht op waardoor ze intensiever onderhouden moeten worden. Ook moeten ze bij regen worden opgerold zodat ze echt alleen een zonwerende functie hebben. En ze zullen je huis nooit een rustieke of romantische uitstraling geven zoals sommige andere schermen dat wel kunnen.

Markiezen

Markiezen zijn de duurste zonneschermen, maar ze geven je huis een uniek uiterlijk. Dit zijn uitvalschermen met dichte zijkanten en een scherm dat bol loopt in plaats van schuin. Je vindt ze vaak op horeca aangelegenheden die een romantische en rustieke sfeer weergeven. Op moderne gebouwen zijn deze schermen niet zo passend. Het grote voordeel van markiezen is dat ze zeer effectief zijn en je huis een apart uiterlijk geven. Maar ze zijn wel erg duur en als je ze op de benedenverdieping installeert moet je vaak bukken om er onderdoor te kunnen lopen. Ook belemmeren ze het uitzicht aanzienlijk en omdat ze niet schuin aflopen vangen ze veel bestanddelen uit de lucht op, zoals een knikarmscherm. Ook hier is dus meer onderhoud nodig.

Geld besparen op je zonneschermen

Alle keuzes die je maakt wat betreft het aanschaffen en installeren van je nieuwe zonnescherm hebben invloed op de prijs. Maar welke keuzes kan je maken om de prijs zo laag mogelijk te houden?

  • Installeer het scherm zelf: een ervaren doe-het-zelver kan dit, maar de leek heeft een monteur nodig. Knikarmschermen moeten door een professionele monteur worden geïnstalleerd en screens zijn het makkelijkst te installeren.
  • Automatisch of handmatig: kies voor een handmatig scherm in plaats van een automatische. Deze zijn over het algemeen goedkoper en niet veel lastiger om uit te rollen.
  • Geen markiezen: ze zien er misschien wel mooi uit, maar markiezen zijn te duur als je een krap budget hebt. Een screen of handmatig uitvalscherm is veel betaalbaarder, en deze kunnen ook heel mooi zijn als je de juiste kleur kiest. 

Geld besparen met onze vergelijkingstool

Gebruik onze vergelijkingstool en bespaar tot 40 procent op je totale rekening. De beste manier om geld te besparen is door offertes te vergelijken van verschillende monteurs uit de buurt. Door vrijblijvend je locatie en wensen in te vullen, zorgen wij er voor dat je binnen een paar dagen een aantal offertes in je inbox ontvangt die je kan vergelijken op de punten die voor jou belangrijk zijn. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissingen maakt.