Kosten gordijnen

Kosten gordijnenEr wordt voor wat zonwering betreft tegenwoordig nog steeds veelvuldig een beroep gedaan op gordijnen. Op het eerste zicht lijkt gordijnen misschien een beetje ouderwets, maar dat is zeker en vast niet het geval. Bovendien zijn gordijnen een financieel zeer interessante vorm van zonwering en kunnen ze in principe overal worden opgehangen. Ben jij ook geïnteresseerd in het plaatsen van een bepaalde zonwering in huis en wil je daarvoor graag gebruikmaken van gordijnen? In dat geval is de prijsinformatie op deze pagina voor jou ongetwijfeld bijzonder interessant te noemen!

*Tip: 
Wil je direct de exacte koten weten? Vraag dan in een keer tot 6 offertes aan van diverse lokale zonweringsbedrijven.

Hoeveel kosten gordijnen?

In eerste instantie zal je, je natuurlijk afvragen hoeveel kosten er zijn verbonden aan het aanschaffen en laten plaatsen van gordijnen in je woning. Wel, om je hier reeds een degelijk beeld van te geven hebben we de onderstaande prijstabel opgesteld.

Type gordijn Gemiddelde kostprijs
Plisségordijn van 150 x 100 centimeter Gemiddeld zo’n 100 euro
Rolgordijn van 150 x 100 centimeter Gemiddeld zo’n 100 euro
Vouwgordijn van 250 x 200 centimeter Gemiddeld zo’n 260 euro

De prijsopbouw van gordijnen

De plaatsing van gordijnen in je huis heeft uiteraard niet zoveel voeten in de aarde, in tegendeel. Dit zorgt er voor dat de prijsopbouw van gordijnen er eigenlijk een beetje eentonig uitziet. Concreet kan je rekening houden met zomaar even 72 procent aan materiaalkosten. De resterende 18 procent is voorbehouden voor de plaatsingskosten, maar ook de voorrijkosten zijn er in inbegrepen. Deze laatste nemen zo’n 2 procent in beslag.

Keuzes die de kostprijs van gordijnen kunnen beïnvloeden

Het spreekt voor zich dat er tegenwoordig verschillende soorten gordijnen bestaan. Bovendien bestaan er nog heel wat meer factoren die uiteindelijk het totale prijskaartje van gordijnen kunnen beïnvloeden. Wij hebben de belangrijkste van deze keuzes even in het onderstaande overzicht opgenomen.

Keuze 1: Het soort gordijn waar gebruik van wordt gemaakt

De prijstabel eerder op deze pagina heeft reeds duidelijk gemaakt dat er meerdere soorten gordijnen op de markt zijn terug te vinden. We onderscheiden op dit vlak deze opties:

  • Plisségordijnen
  • Rolgordijnen
  • Vouwgordijnen

De kostprijs die je voor jouw gordijnen dient te betalen is altijd afhankelijk van het type gordijn waarvoor je kiest. Heb je eerder een beperkt budget voor handen? Dan is het altijd het interessantst om te kiezen voor plisségordijnen. Deze zijn namelijk reeds verkrijgbaar voor een kostprijs vanaf slechts 90 euro per stuk (150 x 100 centimeter).

Keuze 2: Het soort materiaal

Een tweede punt waar je altijd bij stil moet blijven staan is terug te vinden in het materiaal waar je gordijnen van zijn gemaakt. Geef je bijvoorbeeld de voorkeur aan polyester? In dat geval kies je automatisch voor plisségordijnen en rolgordijnen. Heb je eerder een voorkeur voor velour? Dan zijn vouwgordijnen voor jou weer de interessantste keuze. Hou er wel rekening mee dat polyester gordijnen vrij voordelig zijn terwijl er aan velour uitvoeringen altijd een stevig prijskaartje is verbonden.

Keuze 3: De bediening van je gordijnen

De derde keuze heeft te maken met de bediening van de gordijnen. Wat dit betreft zal vooral het gebruiksgemak moeten afgewogen worden tegenover de kostprijs die moet worden betaald. Op vlak van bedieningsmogelijkheden voor gordijnen heb je de keuze uit de hieronder vermelde opties:

Type bediening Toelichting
Trekkoord Kan zowel worden gebruikt voor plisségordijnen als voor rolgordijnen. Kan enkel en alleen van boven naar beneden bewegen.
Handgreep Het plisségordijn wordt bij een handgreep gespannen tussen twee spandraden. Ze wordt door middel van de handgreep vervolgens aan de onderkant van het gordijn omhoog en omlaag bewogen.
Elektrische bediening met wandschakelaar Je vouw- of rolgordijn wordt eenvoudig bediend door één enkele druk op de knop van de wandschakelaar.
Elektrische bediening met afstandsbediening Je vouw- of rolgordijn kan worden bediend vanop verschillende plaatsen in huis. Dit gebeurt met een afstandsbediening.

Interessante bespaartips

Vooraleer je daadwerkelijk over zal gaan tot het kopen van je gordijnen is het vanzelfsprekend dat je het kostenplaatje zoveel als mogelijk is zal willen drukken. Dat kan op tal van verschillende manieren. Wij hebben de meest interessante bespaartips op dit vlak nog even voor jou op een rijtje gezet.

  • Kies voor een plisségordijn of rolgordijn

Uiteraard is een vouwgordijn bijzonder interessant, maar ze is meer dan dubbel zo duur in vergelijking met een plisségordijn of een rolgordijn. Wil je de kosten drukken? Dan is het dus altijd op financieel vlak interessanter om te kiezen voor plissé- of rolgordijnen.

  • Doe de plaatsing van je gordijnen zelf

Het plaatsen van gordijnen is in principe niet zo moeilijk, in tegendeel. Toch kiezen veel mensen er voor om dit uit te besteden aan een echte specialist. Hier is uiteraard niets mis mee, maar het betekent toch een prijsstijging van gemiddeld zo’n 18 procent. Kan je de plaatsing van je gordijnen dus zelf doen? Dan levert je dat altijd een interessant prijsvoordeel op!

  • Kies voor een bedrijf uit de buurt

Zowel voor het inmeten van de gordijnen als voor de levering en plaatsing er van worden altijd zogenaamde voorrijkosten aangerekend. Door te kiezen voor een bedrijf uit de buurt kunnen deze extra kosten zeer eenvoudig worden uitgeschakeld of in ieder geval aanzienlijk ingeperkt. Wil je de totaalprijs van je gordijnen nog verder drukken? Dan is het ook altijd interessant om ze zelf bij het bedrijf in kwestie op te halen en ze dus niet te laten leveren.

Bespaar tot wel 30% op jouw gordijnen!

Gordijnen vormen een op financieel vlak zeer interessante vorm van zonwering. Ze zijn dan ook zeer toegankelijk en kunnen toch erg comfortabel zijn in gebruik, afhankelijk van de bediening waarvoor wordt gekozen. Bovenstaande bespaartips zorgen er bovendien voor dat het prijskaartje van je gordijnen zomaar even nog heel wat interessanter wordt en er is nog meer. Wat zou je er bijvoorbeeld van vinden mochten we je vertellen dat er eigenlijk probleemloos nog tot wel dertig procent extra kan worden uitgespaard? Hoe? Zeer eenvoudig, namelijk door een offerte voor je gordijnen aan te vragen bij meerdere bedrijven. Door deze verkregen offertes vervolgens met elkaar te vergelijken is het mogelijk om tot bijna één derde van de totale kostprijs uit te sparen. Hierdoor wordt het kopen van jouw gordijnen financieel wel erg interessant!