Kosten zonwering reparatie

Het is lastig om op te geven hoe duur het is om je zonwering te repareren. Het hangt helemaal af van het type zonwering dat je hebt en wat het probleem is. Je zal dus altijd reparateurs moeten vragen om een offerte voordat je een idee krijgt van de prijs. En als je een aantal offertes vergelijkt kan je makkelijk een beslissing maken of je wilt overgaan op de reparatie of dat je een nieuw scherm wilt aanschaffen. Toch zijn er een paar dingen die je zelf kan doen.

Storm- en windschade

Verreweg de meeste problemen met zonwering buiten, en zonneschermen in het bijzonder,  is storm- en windschade. Dat betekent vaak een gescheurd doek of een afgebroken arm. Een gescheurd doek kan je online bestellen en zelf installeren als je handig bent. Voor €40 per vierkante meter kan je een nieuw doek bestellen en deze laten bezorgen. Het hangt meestal van de totale prijs af of je verzendkosten moet betalen of niet.

Losse onderdelen

Andere simpele losse onderdelen zijn vaak online te koop, zoals een motor, band, armen of lagers. Als je handig bent kan je deze zelf vervangen, maar je kan ook een reparateur kiezen om dit te doen. Voor zowel het vervangen van het doek als de losse onderdelen is het altijd goed om te kijken wat het voordeligst en verstandigst is.

Verzekering

Als je een verzekering hebt kan je vaak reparaties voor storm- en windschade vergoed krijgen. In dit geval is het dus zeker geen goed idee om zelf reparaties uit te voeren. Door een monteur in handen te nemen, kan je met deze persoon de juiste documentatie samenstellen die de verzekering nodig heeft. Het hangt dus echt van het soort probleem af, de situatie en hoe complex deze is, of je het beste zelf de reparatie kan doen of dat je deze beter kan laten doen.

Onderhoud en gebruik

Om te voorkomen dat je problemen krijgt met je zonwering, is het verstandig om deze één keer per jaar compleet te laten ouderhouden door een daarin gespecialiseerd bedrijf. De installatie wordt compleet gereinigd, beschadigingen en storingen kunnen worden gerepareerd en scharnieren gesmeerd. Er zijn ook een aantal dingen die je zelf kan doen om de levensduur van je scherm te verlengen.

Wat kan je zelf doen?

Rol het doek zo min mogelijk nat op. En als je dit wel gedaan hebt, laat het dan drogen zo gauw er de mogelijkheid voor is. Het doek moet ook schoongehouden worden, maar omdat de meeste doeken geïmpregneerd zijn met een waterafstotend middel, kan je hier geen schoonmaakmiddelen voor gebruiken. Probeer zoveel mogelijk met water te reinigen, vooral vogelpoep moet meteen verwijderd worden, en vraag anders een specialist om advies. De metalen en kunststoffen delen van je zonwering kan je schoonmaken met een neutraal middel. De scharnieren kan je invetten met olie.

Kosten zonwering vervangen

Helaas kan het soms ook zijn dat de zonwering compleet vervangen moet worden. In sommige gevallen is dit zelfs goed koper dan repareren. Je kan hetzelfde type zonwering kiezen of je kan van de mogelijkheid gebruik maken om een nieuwe installatie aan te laten leggen. De volgende tabel geeft de kosten weer per type zonwering inclusief BTW maar zonder reparatiekosten.

 

Type zonwering Prijs inclusief BTW
Zonnescherm: €200 – €1000 per m2
    Knikarmscherm €400 – €1000 per m2
    Uitvalscherm €200 – €800 per m2
    Markiezen €600 – €1000 per m2
    Screens €100 – €300 per m2
Bediening €35 – €225
Montage €80 – €250

 

Zonneschermen

Er zijn verschillende typen zonneschermen (buitenzonwering) die geschikt zijn voor verschillende situaties en die allemaal een andere uitstraling geven aan je huis.

  • Knikarmscherm: deze schermen zijn ideaal om grote gebieden mee te beschermen, maar zijn wel zwakker en hebben meer onderhoud nodig. Je kan ze herkennen aan hun horizontale positie met armen die vouwen en strekken.
  • Uitvalscherm: deze schermen hebben een schuine positie ten opzichte van de muur zodat ze een gedeelte van het uitzicht blokkeren. Wel zijn deze goedkoper en erg geschikt voor boven ramen en kleinere terrassen.
  • Markiezen: voor een romantisch en rustiek uiterlijk ga je voor markiezen. Dit zijn zonneschermen die aan de zijkant afgesloten zijn en die bol staan. Hierdoor moet je wel bukken als je er onderdoor wilt gaan en de prijs van markiezen kan hoog oplopen.
  • Screens: screens bevinden zich aan de buitenkant van de ramen en werken als rolluiken gemaakt van stof. Dit is financieel een zeer voordelige optie maar geeft je woning een modern uiterlijk. Deze screens laten de warmte en een gedeelte van het licht buiten, maar je kan er nog wel doorheen kijken. Dat betekent dat er ’s avonds dus ook neer binnen gekeken kan worden.

Bediening

Soms is het genoeg alleen de bediening te vervangen. Of misschien wil je je handmatige bediening vervangen voor een automatische. De kosten hiervan lopen van €35 voor een nieuwe handmatige bediening tot €225 voor een volledig elektrische bediening die reageert op de weersomstandigheden.

Montage

De prijs van de montage hangt af van het type zonnescherm en de grootte ervan. Meestal kan je geld van de prijs afhalen door meerdere schermen tegelijkertijd te laten installeren en door offertes te vergelijken van verschillende monteurs. Zelf de montage doen wordt voor grote zware schermen ten zeerste afgeraden, maar kan bij kleinere schermen zeker een optie zijn.

Kosten besparen op een zonwering reparatie

Kosten besparen op de reparatie kan op verschillende manieren.

  • Doe regelmatig onderhoud: hou zelf je schermen en installatie schoon, maar laat het ook één keer per jaar onderhouden door een professioneel bedrijf. Voorkomen is beter dan genezen.
  • Maak een berekening: is het goedkoper om een nieuw systeem aan te (laten) leggen of reparatie goedkoper? Kan je beter zelf de onderdelen bestellen of laat je die door het installatiebedrijf meenemen? Zo zijn er een aantal factoren die de prijs hoger of lager kunnen maken die je in beschouwing moet nemen.
  • Doe het zelf: dit is altijd een goedkopere optie als het niet om een knikarmzonwering gaat of in het geval van een reparatie om ingewikkelde onderdelen. Hou ook rekening met de verzekering in dit geval, zet deze niet op het spel omdat zelf doen goedkoper is.

Gebruik onze vergelijkingstool

De laatste manier om geld te besparen is door middel van onze vergelijkingstool. Deze kan je gebruiken om gratis en vrijblijvend een aantal offertes te ontvangen van bedrijven in jouw buurt. Het enige dat we nodig hebben zijn je locatie en wensen wat betreft je reparatie of installatie, de tool doet de rest. Zo kan je gemakkelijk in je eigen tijd een weloverwogen beslissing maken wat betreft je defecte zonwering.