Kosten terrasoverkapping

Kosten terrasoverkappingEen tuin hebben op het zuiden brengt zeer veel interessante voordelen met zich mee. Niet in het minst is dat zo omdat je op deze manier tijdens de zomermaanden zomaar kan genieten van een zuiderse omgeving bij je eigen woning. Toch moet het gezegd dat een tuin op het zuiden ook enkele nadelen met zich meebrengt. Het is bijvoorbeeld zo dat de temperatuur hier al snel behoorlijk kan oplopen. Bovendien is de kans ook nog eens bijzonder groot dat je niet zoveel plaatsen met schaduw in je tuin zal hebben. Gelukkig kan dit probleem op zeer efficiënte wijze worden opgelost door de plaatsing van een terrasoverkapping.

*Tip: 
Wil je direct de exacte koten weten? Vraag dan in een keer tot 6 offertes aan van diverse lokale zonweringsbedrijven.

Hoeveel kost een terrasoverkapping?

Wil je er voor kiezen om een mooie, kwalitatieve terrasoverkapping te laten plaatsen? In dat geval kan je rekening houden met een gemiddeld kostenplaatje van zo’n 950 à 1.000 euro. Deze prijs kan evenwel nog spectaculair oplopen naargelang de persoonlijke eisen waarover je beschikt. In het bijzonder de afmetingen van je terrasoverkapping, maar ook het feit of je kiest voor maatwerk of niet kan een niet onaanzienlijke impact hebben op de facturatieprijs. Het spreekt voor zich dat de uiteindelijke kostprijs eveneens wordt beïnvloed door het materiaal dat wordt gebruikt. In ieder geval, wij hebben alvast enkele mogelijkheden op vlak van een terrasoverkapping voor jou op een rijtje gezet met een breedte van 5 meter en een diepte van 3 meter.

Type terrasoverkapping Gemiddelde kostprijs
Prefab terrasoverkapping Tussen 950 & 3.450 euro
Maatwerk terrasoverkapping Tussen 2.450 & 8.000 euro

De prijsopbouw van een terrasoverkapping

De prijsopbouw waar je in het geval van een terrasoverkapping rekening mee dient te houden bestaat uit twee verschillende onderdelen. In eerste instantie zijn er dan ook de kosten voor de materialen die aangekocht dienen te worden. Hiervoor kan je rekening houden met zo’n 72 procent van het totale prijskaartje. 28 procent van de kosten is dan weer voorbehouden voor de arbeidskosten die ingedekt moeten worden. In deze arbeidskosten zijn ook de 2 procent aan voorrijkosten inbegrepen.

Keuzes die de kostprijs van een terrasoverkapping beïnvloeden

Het enorme prijsverschil dat van toepassing kan zijn voor een terrasoverkapping komt verder uit het feit dat er door jou heel wat verschillende keuzes gemaakt zullen moeten worden. Om er zeker van te zijn dat er geen van deze belangrijke keuzes over het hoofd wordt gezien hebben we ze even uitgebreid voor jou op een rijtje gezet.

Keuze 1: Het type constructie van je terrasoverkapping

Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina kan je voor wat een terrasoverkapping betreft een keuze maken tussen een maatwerk en een prefab constructie. Heb je bijzonder specifieke eisen? In dat geval zal je verplicht zijn om te kiezen voor maatwerk. Is het voor jou vooral van belang dat de kosten voor je terrasoverkapping zoveel als mogelijk is kunnen worden beperkt? Dan kan kiezen voor een prefab terrasoverkapping je een financieel voordeel opleveren van zomaar even 2.000 euro.

Keuze 2: Het formaat van je terrasoverkapping

In het merendeel van de gevallen wordt er voor wat een terrasoverkapping betreft voor gekozen om gebruik te maken van een breedte die evenredig is aan deze van de woning. Deze wordt vervolgens doorgaans gecombineerd met een diepte van 3 meter. Je moet er echter rekening mee houden dat niet elke terrasoverkapping aan een huis wordt geplaatst. Een losstaande terrasoverkapping beschikt dan ook doorgaans over een vierkante vorm van 3 meter bij 3 meter. De kostprijs per vierkante meter voor een terrasoverkapping is gemiddeld ergens tussen de 275 & 300 euro gelegen.

Keuze 3: Het materiaal van je terrasoverkapping

Het spreekt voor zich dat een terrasoverkapping kan worden opgebouwd uit verschillende materialen. We onderscheiden op dit vlak drie gangbare mogelijkheden. Het gaat hierbij niet alleen om hout en aluminium, maar ook om staal. Wil je er zeker van zijn dat je terrasoverkapping zo voordelig mogelijk kan worden gerealiseerd? Dan is kiezen voor hout altijd de beste optie. Kunststof is iets duurder terwijl aan staal het hoogste kostenplaatje verbonden is. Een stalen terrasoverkapping beschikt echter wel over een te verwachten levensduur van zo’n 50 jaar. Voor een houten variant geldt een levensduur van zo’n 25 à 30 jaar.

Interessante bespaartips

Het plaatsen van een terrasoverkapping is lang niet voor iedereen even betaalbaar. In het bijzonder wanneer je bepaalde, specifieke eisen in gedachten hebt kan het verschuldigde kostenplaatje dan ook al snel oplopen. Gelukkig kunnen de onderstaande, interessante bespaartips er voor zorgen dat je terrasoverkapping een behoorlijk stuk betaalbaarder wordt.

  • Kies voor een bedrijf uit je eigen buurt

Zoals je eerder op deze pagina hebt kunnen lezen zitten er in de arbeidskosten ook 2 procent aan voorrijkosten verwerkt. Deze voorrijkosten kunnen zeer eenvoudig worden ingeperkt of zelfs volledig worden voorkomen door te kiezen voor een bedrijf welke in je eigen buurt is gevestigd. Zo wordt het totale kostenplaatje toch reeds een beetje gedrukt zonder dat er moet worden ingeboet op vlak van kwaliteit.

  • Ga voor een prefab terrasoverkapping

Natuurlijk is het altijd fijn om over een unieke terrasoverkapping te kunnen beschikken. Jammer genoeg moet je voor een maatwerk terrasoverkapping al snel rekening houden met een prijsverschil welke kan oplopen tot zomaar even 2.000 euro. Het spreekt voor zich dat lang niet iedereen deze meerprijs zomaar kan ophoesten. Wil je graag op echt voordelige wijze een terrasoverkapping kunnen realiseren? Dan is kiezen voor prefab dus altijd de meest interessante oplossing.

  • Recht op kwantumkorting?

In bepaalde gevallen kan er een kwantumkorting voor het kopen en laten plaatsen van een terrasoverkapping worden verkregen die tot wel 10 procent kan bedragen. Een dergelijke korting wordt er aan je aangeboden op het ogenblik dat je meer dan één terrasoverkapping aankoopt bij hetzelfde bedrijf.

Bespaar tot wel 30% op de kosten voor jouw terrasoverkapping

Ondanks het feit dat de bovenstaande bespaartips het kostenplaatje van een terrasoverkapping aanzienlijk weten te drukken is er meer. Wist je bijvoorbeeld dat er nog eens tot wel 30 procent extra kan worden bespaard op de totale kosten van je terrasoverkapping? Hoe? Zeer eenvoudig, namelijk door offertes aan te vragen bij meerdere partijen die voor jou een terrasoverkapping kunnen realiseren. Door het aanvragen en vervolgens vergelijken van deze offertes zal er dan ook kunnen worden vastgesteld dat een investering in een terrasoverkapping behoorlijk wat voordeliger kan worden gemaakt.

Lees ook: traprenovatie goedkoop